среда, 7. мај 2014.

Интервју

САРАЈЕВО - Посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић у интервјуу за Вијести.ба говори о криминалним аферама актуелна власти у РС, међу којима су милонске крађе у Ремонтно техничком заводу Братунац, те у РАОП-у из Источног Сарајева, закону о смањењу плата у институцијама БиХ, питању регулисања пребивалишта, односу позиције и опозиције у РС, те предстојећим октобарским изборима.

ВИЈЕСТИ.БА: Недавно сте актуелну власт у РС оптужили за бројне криминалне афере међу којима су милонске крађе у Ремонтно техничком заводу Братунац, те у РАОП-у из Источног Сарајева. Можете ли за портал Вијести.ба детаљније појаснити о чему се ради, односно на којим чињеницама темељите ове оптужбе?
ПАНДУРЕВИЋ: У случају РАОП-а, Пореска управа је наплатила и затезне камате док  95 радника ништа није добило, а њихова потраживања су једнака висини затезне камате. Купац непокретне имовине РАОП-а је Електоинжињеринг, у коме је ухљебљење пронашла фамилија министара Жељка Ковачевића и Зорана Тегелтије. Још нисам добила одговор шта је са покретном имовином вриједном три милиона КМ, лиценцама, интелектуалном својином,ауторским правим!? Одакле некоме право да то поклања?
Што се тиче, РТЗ Братунац, одговорно тврдим да је он свјесно уништаван и да је менаџмент радио за интересе предузећа која се баве прометом оружја. О свему што говорим имамо документацију.Рецимо, у контигенту цијеви које су продате преко фирме из Београда у САД, пронађено је 400 цијеви више, а 1.000 цијеви је продато за 150.000 КМ, док је њихова стварна вриједност 1,5 милиона КМ. Само тада да је РТЗ ту трансакцију обавио по правим цијенама, предузеће би постало ликвидно и сва потраживања радника су могла бити измирена. Има ту и штетних уговора са Скаутом којим је РТЗ такође оштећен у милионском износу, па са продајом резервних дијелова под ''отпадом'', продајом вагона рудницима, станова.Тендер је за њих био непозната именица. Све се радило у четири ока, а има ту прстију и људи из власти. Уосталом, и предсједник Надзорог одбора је 2011. године у два своја писма упознао Министарство индустрије са криминалом о коме говорим и именом и презименом прозвао одговорне.
ВИЈЕСТИ.БА: С друге стране, из МУП-а РС тврде да су неистинити Ваши наводи који се односе на истраге у вези са злоупотребама у Техничком-ремонтном заводу. Како одговарате?
ПАНДУРЕВИЋ: Они тврде да су предали бројне извјештаје, а ја питам гдје су оптужнице!? Ако неки тужилац све заташкава, зашто МУП РС не поднесе пријаву ВСТС-у или покрене истрагу и против тог тужиоца?
Тачно је да један инспектор из Зворника јако темељито урадио свој посао, али је исто тако тачно да је и један инспектор из Братунца лоше радио.О спрези два посланика СНСД, појединих инспектора и руководства РТЗ ћемо изнијети више занимљивих детаља и доказа када за то дође вријеме.
ВИЈЕСТИ.БА: Помало је конфузна ситуација. Тврдите да је из Завода украдено двије тоне бронзе. МУП РС наводи да је пријављена крађа три тоне, али да је приликом вршења увиђаја утврђено да није било трагова провале, те да није утврђено ко је извршилац овог кривичног дјела?
ПАНДУРЕВИЋ: МУП ме само демантовао да нису украдене двије него три тоне бронзе. Да ли три тоне могу стати у џеп или се превозним средством морају извући?

Да ли је МУП провјерио гдје се појавила та бронза, ко је и од кога откупио? Читав Братунац бруји о томе да је бронза извезена на тракторима и имену одговорног, само МУП појма нема.
ВИЈЕСТИ.БА: На дневном реду наредне сједнице Представничког дома Парламента БиХ наћиће се Приједлог закона о утврђивању плате запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач Милорад Живковић. Како ће се СДС изјаснити о овом питању?
ПАНДУРЕВИЋ: СДС је дефинитивно за смањење плата на свим нивоима и ми смо својим начелницима забранили да подижу плате на локалном нивоу и прате одлуке Владе РС о повећању плата.Савјет министара је био задужен да сагледа свих пет иницијатива о смањењу плата, али мени у руке још није дошао никакав одговор. Чини ми се да се све то претворило у тракавицу без краја, јефтини популизам, и скептична сам по питању да ће бити икаквог гласања на сљедећој сједници.
ВИЈЕСТИ.БА: У јавности се много пражине подигло када је у питању Одлука Владе РС о пребивалишту. Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић најавио је да ће затражити оцјену уставности ове одлуке. Како би, према Вашем мишљењу, требало регулисати питање пријаве пребивалишта, а да све стране у БиХ буду задовољне?
ПАНДУРЕВИЋ: И то је једно од питања које се претворило у популизам и поигравање бирачима.Измјенама и допунама Закона о пребивалишту не мијења се ниједан зарез у поглављу које се односи на пребивалиште повратника.Сваки повратник идаље без икаквог документа може добити пребивалиште.Довољна је само изјава да је у тој и тој општини живио до 1991. године. Овим измјенама се само спроводе наше обавезе из Мапе пута за визну либерализацију која тражи прецизне евиденције пребивалишта, и преписана су рјешења из региона и земаља чланица ЕУ. Одлука Владе је сасвим легитимна и идентична одлуци из Брчко дистрикта. Како то да је таква одлука спорна у РС, али није у Брчком?
 
ВИЈЕСТИ.БА: Савез за промјене сваким даном окупља све више политичких фактора и истакнутих појединаца у циљу побједе на октобарским изборима и промјене власти. С друге стране, СНСД је очито свјестан снаге и угледа новоформираног савеза и покушава свим силама да се бори против њега. Како гледате на однос позиција - опозиција у РС? Предизборна кампања је почела, шта очекује грађане до октобра?
ПАНДУРЕВИЋ: Биће ово сигурно једна од најпрљавијих кампања у којој ће режим користити све полуге и методе да би се очувао на власти и заштитио од процесуирања бројних афера. Већ давно су  за потребе прљаве кампање направили два таблоида која нико не чита, али их зато РТРС цитира што је у демократским друштвима незамисливо. Биће ту разних подметања, прљавштина од стране актуелне власти, монтиране истраге су већ кренуле, па не могу искључити ни хапшења са циљем дискредитације Савеза за промјене. Но, нас то пуно не брине, јер само осликава параноју, слабост и немоћ власти.
ВИЈЕСТИ.БА: За крај, шта Ви очекујете од избора, које бројни људи називају историјским? Која је Ваша порука грађанима?
ПАНДУРЕВИЋ: Не бих их називала историјским. То су редовни избори на којима власт полаже рачуне. Сигурна сам у побједу СДС и заједничких кандидата Савеза за промјене и вријеме је да грађани оба ентитета добију власт која ће водити позитивну утакмицу: ко је више људи запослио у привреди, ко има боље здравство,универзитете, веће пензије и плате у реалном сектору, мању јавну потрошњу, бољи привредни амбијент, ко је привукао више инвестиција, снажније се обрачунао са криминалом и корупцијом. Ово је шанса да се превазиђе политика ‘’нека комшији цркне крава’’, да по страни оставимо ствари око којих се никада нећемо договорити и да се бавимо стварима које сам набројала а од којих сви грађани у БиХ могу имати користи. Потпуно је небитно и имагинарно ко воли, а ко не воли БиХ. Од тога што ја волим РС, а индиферентна сам према БиХ, нико у РС неће напунити фрижидер, и грађани РС од нас очекују да радимо оно што нам је свима заједнички интерес-а то је бољи живот. Октобар је шанса за тај нови почетак.
Разговарала: Невена Шаренац
(Вијести.ба)