уторак, 20. мај 2014.

Пучисти из власти

Несрећа је оно што уједињује људе, брише све размирице, свађе и буди солидарност.И управо због невиђених размјера трагедије која је задесила народ који се још није опоравио од оног ратног страдања, претходних дана настојала сам да ћутим о свему оном чему сам била свједок.
Ћутала сам јер сам мислила да је поплава на површину избацила људски отпад и нисам жељела да вјерујем да је неко у стању ову несрећу да користи да би поново пљачкао на трагедији народа и да је дотле спреман да иде на изврши пуч, преврат, да приграби оно што је намијењено унесрећеним да би им онда давао на кашчицу као владину милостињу.

Ћутала сам када сам гледала директора Цивилне заштите РС извјесног Вељку Елеза како статира функционерима СНСД у неким барама на Сокоцу док су Бијељина, Добој, Шамац били потопљени.То што је једина референца за ову животно важну позицију Елезу била блискост са Сташом Кошарцем, платио је народ.И тај несрећни Елез, у неким касним ноћним сатима, прође кроз поплављени Братунац у који је донио три пара чизама! Захвалили смо му се и рекли да их носи даље.

Наравно, камере РТРС-а брижно су пратиле функционере СНСД-а како ''помажу народу, довлаче машине итд''. А онда ти тајкуни који су са тим добротворима из СНСД-а, са екрана РТРС-а, претходних година опухали десетине милиона, начелницима испоставише фактуре.
Пожељех да имам моћ да их ухапсим исте секунде.И за ово сад и за све што су покрали.

Више немам дилему зашто је највећа несрећа која је задесила Републику Српску, а која се зове Жељка Цвијановић, наредила затварање свих општинских рачуна за помоћ. Влада РС жели да контролише тај новац и преко својих тајкуна, на обнови инфраструктуре и кућа, настави да отима од сиротиње.  Због вандредних околности, наравно, тендера поново нема.Очи у очи склапаће се послови са Нискоградњом, Интегралом и осталим снсд-овим експозитурама. С друге стране, оно што је народ обезбиједио за народ, представљаће се као помоћ Владе.

Који би то могли други мотиви, осим набројаних, бити да се, рецимо, онемогући да 5.000 људи из Лопара који живе у Швајцарској помогну својој општини, својим рођацима!? Они желе намјенски да помогну Лопарама, као што Семберци желе да помогну Семберији, Добојлије Добоју...

И све сам могла вјеровати, али да ће неко у оваквим моментима испољавати анимозитет и мржњу према Семберији, Добоју, нисам могла никако. Предсједник Додик и премијерка Цвијановић својом бахатошћу и ароганцијом, у Бијељини су рекли све о себи.Он изреволтиран јер је његов пријатељ Хамовић ''пао'' на продаји струје Србији по троструко већим цијенама, искалио се над новинарком БН-а. Она, у бијелим чизмицама, прошетала се по селу свог савјетника, да случајно не би угазила у воду и испрљала чизме.Кризни штаб, општину Бијељина, као ни унесрећене становнике, није почаствовала својом посјетом. Тамо је блато, а чизме бијеле.

Пуч у Добоју, прије овог формалног и незаконитог, почео је још раније и извршио га је министар унутрашњих послова Јовичић који је у овом граду формирао свој штаб и одбио сваку комуникацију и сарадњу са општинским Кризним штабом. Данас пријете казнама за неприхватање одлука Републичког кризног штаба за вандредне ситуације, а ја питам: по којем члану Закона о заштити и спасавању у вандредним ситуацијама, Влада може смијенити градоначелника?

Питам и:

1. Ко ће сносити одговорност јер Цивилна заштита није упозорила општине шта ће се десити и послала им ваљане податке? (13.маја општинама је стигало упозорење о појачаним падавинама у Посавини и Семберији чија горња граница је дупло мања од оног што је заиста пало). Како то да је Цивилна заштита Федерације својим угроженим општинама послала наредбу за евакуацију 14.маја, а Цивилна заштита РС није?

2. Ко ће сносити одговорност јер је Влада РС одбијала да прогласи вандредно стање на територији читаве РС?

 Мислила сам да ће нас ова поплава ујединити, у нама пробудити људскост и оставити све политичке подјеле по страни.Нажалост, многи су страдали, уништени су домови, домаћинства, а једино што је испливало на површину јесте бескурпулозност, осионост, бахатост и кримогеност ове власти.Власт је постала одметнута група грађана, пучиста, која је ушла у најцрњи обрачун са читавим народом.Да сам ја начелник општине, на ово насиље, отимачину, државни удар, одговорила бих само на један начин - у моју општину нико од одметника не би ушао, нити бих испоштовала иједну одлуку пучиста и анархиста!