среда, 28. мај 2014.

Поплава злочин власти са умишљајем

Маратонска расправа о поплавама у Парламенту БиХ требало је да резултира са двије ствари. Прво, како конкретно помоћи људима и реалоцирати средства у буџету БиХ. Друго, требало је утврдити шта то није добро у систему, шта треба поправити да нам се слична несрећа не би поновила, да ли је било пропуста од стране институција, било због чињења или нечињења.Ниједан до ових циљева није постигнут.Реалокација средстава је на дугом штапу, а о пропустима нико није желио да говори нити да одговори на конкретна питања.

Расправа у парламенту и поплава на површину су избациле муљ у коме царају сујете, политички и сваки други аутизам. Муљ у коме је Влади РС чак и у овим моментима било битније да опонира Сарајеву, одбија сарадњу са институцијама, па чак и не жели да искористи ресурсе који припадају и РС, од тога да спасе људске животе. Оно што представљају као одбрану Српске прерасло је у злочин према сопственом народу и то ћу и аргументовати.

1. БиХ има Оквирни закон о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа.По том Закону, постоји Кординационо тијело у коме би требало и да је 5 представника Владе РС, чији је задатак да кординира активности између ентитета и институција БиХ након проглашења природне или друге несреће.Ово тијело једноставн не функционише, а добар дио одговорности за то носи власт у РС.

Министри из РС у Савјету министара одбили су да подрже одлуку о проглашењу природне несреће. Том несрећом погођен је свако трећи становник БиХ. Нисма добила одговор зашто би и чиме проглашење стања природне несреће угрозило РС!?

2. Нисам добила ни одговор на питање: гдје је законом прописана кординација. Како то да Републичка управа Цивилне заштите није упозорила Добој шта се дешава са ријеком Босном у Федерацији и наредила евакуацију на вријеме?

3. Има ли већег злочина од тог да је на дан када су у Добоју умирали људи, Цивилна заштита РС послала само два захтјева Оперативно-комуникацијском центру ((ОКЦ) за евакуацију у Добоју!? Гаде им се ОС и њихови хеликоптери? Због тог гађења страдали су неку људи!!!

Истине ради, хеликоптери ОС спасили су много више живота, али само захваљујући томе што су људи из ОКЦ успјели приватним линијама ступити у контакт са познаницима у Добоју и на основу њихових информација су дјеловали и спашавали. И исто су урадили и у Бијељини.Ступили у контакт са градоначелником Мићићем и у сарадњи са њим ангажовали хеликоптере и другу помоћ.

Влада РС пуних осам дана, у јеку несреће, одбијала је да пошаље своје представнике у ОКЦ.
Предсједник НС РС неки дан рече да су се институције БиХ понашале као да су у Монголији, а ја бих додала и да су се власти РС понашале као колумбијске.

4. ОС БиХ имају 40 хеликоптера који су на земљи јер их треба поправити.Неко је одговоран јер нису поправљени и нису могли бити употребљени за помоћ у катастрофи.Ко је одговоран?

5. Хеликоптери РС коришћени су за возикања предсједника, премијерке и министара, како би се сликали у разним подручјима, пред камерама обећали помоћ, а онда заборавили обећано чим прође прилог на РТРС. Умјесто помоћи, из Владе су угрожена подручја затрпавали попуњавањем бесмислених табела и статистика.Општина из које долазим добила је прегршт обећања, и ниједну марку или литар горива.

6. Зашто у РС није на вријеме проглашено вандредно стање? Зашто је премијерка то избјегавала и зашто је наложила његово укидање у већини општина, иако за то нема законско упориште. Данас сам начелнику општине Братунац савјетовала да поново прогласи вандредно стање и баш бих вољела да видим тога из републичке власти ко ће се томе супроставити.126 клизишта још угрожавају општину. Добар дио становништва живи од продаје малине. Умјесто редовног прихода од шест милиона, Братунац ове године тешко да ће добити више од милион од продаје малине. Уништени су локални путеви, а малина стиже за 10 дана. Уколикодо тада не санирамо путеве, и оно мало људи којима нису уништене саднице, остаће без могућности да пласирају своје производе.То што ће се пут поправити након расписаног тендера, за пола године, њима ништа не значи. Пут им треба сад.Да би спасили егзистенцију макар једног дијела становништва, да и од њих не направимо још већу сиротињу, једина могућност је да остане на снази одлука о вандредној ситуацији како би одмах могли санирати инфраструктуру.Рекла сам начелнику да је одговоран народу и сиротињи, а не хировима премијерке у Прадиним бијелим чизмама.А она нека нас хапси, чик!

7.   Данас је БН ТВ објавила информацију да Влада РС није распоредила помоћ Владе САД. Из изјаве из Амбасаде САД, јасно је да нису задовољни тим јер је њихов једини захтјев био да помоћ одмах дође до корисника. И док Бијељина, Добој, вапе за пумпама за избацивањем воде и бројним другим средствима које је донирала Влада САД, она стоје ускладиштена у касарни Козара! Зашто? Да ли зато што су у Бијељини и Добоју градоначелници из СДС?

И овакво понашање власти у РС већ је наишло на ракције потенцијалних донатора. Данас случајно сретох представнике једне стране фондације који ми рекоше:''Желимо да помогнемо народу у РС, али не вјерујемо вашој влади и тражимо да директно помоћ дамо корисницима.Кажите гдје је и шта потребно?''. И обећали су помоћ Семберији у садном материјалу за нову сјетву.

8. Да је БиХ права држава, они који нису поштовали законе, као и они који нису ништа учинили, већ би били са лисицама на рукама.један од оних чију одговорност треба испитати је и директор ЈУ Воде Српске. И ево конкретног доказа. Највеће штете у Братунцу направила је ријека Крижевица. Регулацију дијела њеног корита прије пар година урадила је општина.И у том дијелу ријека се није излила нити је поплавила иједна метар. Према пројекту општине, за регулацију другог дијела корита требало је око 3 милиона КМ, и 60 т жељеза. Регулацију овог дијела радила је ЈУ Воде Српске. Они су расписали тендер, изабрали извођача. Посао је припао ДНС-овом предузећу ''Кесо промет'' из Зворника, а цијена је износила око 1,5 милиона КМ, док је НО био ИГ Слободана Станковића. Наравно, регулација је урађена са тонудвије жељеза, умјесто 60. Крижевица је однијела и регулацију и околне куће. Милиони су отишли у воду.  Трио Драган Анђелић-Кесо промет-Слободан Станковић, да је правне државе, надокнадио би сву ову штету.

Исти случај је са насипом Топаловац на Сави у Бијељини. Да би се урадио по стандардима, неопходно је било око три милиона КМ. Анђелић се овај пут нашао са Бијељина путем на 1,4 милиона. Ко ће платити ову штету?

Криминал и непотизам, некомпетентност, незнање, политички идиотизам, нажалост, овај пут су однијели људске животе. Поплаве се нису могле спријечити, али је штета могла бити мања. Људски животи су могли бити сачувани.Неко је одговоран за бројне пропусте.Одговорне су и институције БиХ  које су се понашале као да су у Монголији, али је одговорна и колумбијска власт у РС.

Читав дн се питам: да ли они заиста вјерују да је неко у РС поносан јер министри из РС нису подржали одлуку о проглашењу природне несреће јер су као тиме ''бранили РС''? Од чега су је бранили из топлих луксузних станова-од нових киша или пожара?Да ли заиста вјерују да су становници Семберије, Посавине, поносни јер Влада РС није хтјела да затражи помоћ и пошаље информацију Савјету министара за запрашивање комараца који су преносиоци болести, па су те захтјеве слали градоначелници и начелници!? Да ли они заиста вјерују да грађани РС више воле страдати у поплавама, само да не би тражили помоћ ОС које плаћамо и ми из РС?

Данас сам у парламенту, такође, имала прилику слушати мантре колега о неовјерењу.Ових дана вјероватно су пребацивали канал када наиђу на поплаве јер очито нису пријетили да у овој земљи постоји само једно-кључно неповјерење, а то је неповјерење грађана у власт.

На одлуку СДС-а да за санацију штета од поплаве донира 540.000 КМ, Драго Калабић рече да је то ''политиканство којим се додворавамо неписменом и глупом народу''. Све је рекао, не о народу, него о себи и СНСД.И нека је тај народ и неписмен и глуп, али то је мој народ. Народ који је створио РС, преко главе претурио рат, једну, па и другу поплаву.Трећи пут се у 20 година мора дизати из пепела. Можда су неписмени, али су честити и поносни. И имају образа и карактера.