понедељак, 5. мај 2014.

О демантију Републичког центра за истраживање ратних злочина

На недељној прес конференцији поставила сам само једно питање Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да објави податке о утрошку 900.000 КМ намијењених за ''подршку истраживању, документовању и анализи'' само је додатно потврдила оправданост сумњи у ненамјенско трошење ових средстава.
1 Који су то пројекти, анализе и документовање које су финансирали из ове ставке, ко је радио на њима и колико је тај рад наплатио?
2.  Адвокатски тим чије одбране је користио те резултате?
3. Који докази тужилашатва у Хагу и у БиХ су оспорени тим истраживањима и анализама?
Усљедила је хистерична реакција осињака, Центра и Бранислава Дукића о коме нећу јер имам доста фамилије и познаника који су рат провели у Храсници и тада упознали Дукића. Не по добру, свакако.Неки до њих су га срели и на Илиџи пред дејтонску сеобу. И он зна шта је тада било. Сам је о себи све рекао.
 
Но, јавности ради, морам се осврнути на демантиј Центра.
 
1. Тврде да тај новац троше на попис српских жртава у Подрињу и Сарајеву, што као СДС није урадио.
 
Уважена господо, попис постоји још од 1996. године. Посједује га и МУП РС, који га је и сачинио, а вјерујем и БОРС.
 
2. Тврде да за потребе одбране генерала Ратка Младића раде анализу жртава Сребренице.
 
Ова тврдња ме шокирала. Наиме, лично ја сам дошла до матичних књига умрлих Сребреничана и дала их Тиму одбране др Краџића који је урадио комплетну анализу и потом је дао Центру. Да ли то господо из Центра значи да анализу која вам је готова предата некоме лажно фактуришете као да је он радио?
 
Лако је провјерити датуме и видјети да сви материјали које је Центар уступио одбрани генерала Младића су материјали Тима одбране др Караџића, а из Центра их представљају као своје пројекте које плаћају из ових 900.000 КМ. Питам, како вас није срамота?
 
3. Тврде да помажу женама жртвама рата
 
Информишем центар да је особа која ме родила и коју зовем мајком, предсједница Скупштине Удружења жене жртве рата.  Да ли као помоћ сматрате и наплаћујете од ових 900.000 КМ то што сте као гости били на Скупштини или што на својој страници имате информације и о овом Удружењу?
 
И како се Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица сам у свом демантију промовисао и у адвоката Сташе Кошарца, онда неће бити проблем ни да објавите прецизан извјештај о начину утрошка 380.000 КМ од стране Тима за координацију активности истраживање ратних злочина и тражење несталих, којим је руководио Кошарац !

Не знам да ли је из неинформисаности или бахатости аутора демантија уплео и у блокаду проналажење несталих Срба од стране Института за нестале БиХ. Уважена господо, нажалост, и на несрећу свих, а посебно породица несталих, управо они које браните су 2005. године гласали за усвајање Закона о несталим лицима БиХ, и узалудни су тада били апели и молбе СДС-а да то не чине јер смо знали да ће се ово десити.
И на крају, све што је речено на конференцији за новинаре није никаква манипулација СДС-а, како то Центар покушава да прикаже, него смо само изнијели оно што су од нас у писмима тражили бројни Срби који се налазе у разним казаматима. А у једном од тих писама пише:''Све сам дао за Републику Српску и никада никоме ни зло нисам помислио, а камоли нешто лоше урадио Осуђен сам на основу лажног свједочења.Породицу нисам видио осам мјесеци јер живе од 80 КМ које је зарадим у затвору и пошаљем им''.Ваљда ови људи заслужују да знају како се то у њихово име троши толики новац, а да они до тога немају никакве користи!
 
Осињак који смо раздрмали, а у којем појединци бесрамно злоупотребљавају туђу несрећу, излијетање осица, само нам је потврдило да смо на исправном трагу. И будите сигурни да нећемо стати! Ако нисмо у праву, демантујте нас тако што ћете НС РС поднијети детаљан извјештај о утрошку 900.000 КМ.